یکی از معضلاتی که معمولا برای دندان های عفونی رخ می دهد، آبسه دندان است. که در صورت عدم رسیدگی به آن، می تواند به کیست دندان تبدیل شود. کیست های دندانی می توانند لثه، فک و در برخی موارد صورت را درگیر کرده و عفونت را به این قسمت ها منتقل کنند. افراد در زمان ایجاد کسیت دندان باید به سرعت به دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و برای تخلیه آن اقدام نمایند.
کیست دندان چگونه ایجاد می شود؟
عفونتی که کاملا باکتریایی است. و ناشی از پوسیدگی های شدید و عفونت دندان روی لثه ها ایجاد می شود، را در علم دندان پزشکی کیست دندان می گویند.
افرادی که دچار التهابات لثه ای هستند، معمولا درگیر این بیماری می شوند. اما فقط 10 درصد از آنها متوجه این بیماری شده و برای درمان کیست دندان اقدام می کنند. کیست دندان در صورتی که درمان نشود می تواند استخوان فک و لثه را درگیر کرده و موجب ایجاد کیست های لثه ای شود.
این کیست ها می توانند با فشار های ناشی از عفونت و باکتری به دندان های سالم و مجاور دندان آسیب دیده نیز فشار وارد کرده و موجب خرابی آنها نیز شوند.
اگر کیست دندان بر روی فک ایجاد شود. می تواند با جابه جا کردن بافت های طبیعی لثه و فک موجب فرسودگی و از بین رفتن کامل دندان شود.
از آنجایی که کیست های دندانی روی لثه و در انتهای ریشه دندان تشکیل می شوند. اگر درمان نشوند می توانند به دندان فشار وارد کنند. در نهایت موجب لق شدن و افتادن دندان می شوند.
اگر کسیت دندان پس از تشخیص به سرعت درمان نشود. در مواقعی که بیمار تحت فشار عصبی باشد ، می تواند موجب بروز بی حسی در اجزای صورت بیمار شود.
انبساط استخوان فک یکی دیگر از عوارض ایجاد کیست های دندانی است. که می تواند کاملا بدون درد باشد. اما موجب فرسودگی استخوان فک در بلند مدت شود. و در نهایت فک را ضعیف می کند.
انواع کیست دندان و لثه
در اینجا به 5 دسته اصلی کیست دندان و لثه اشاره می کنیم:
- کیست هایی که قبل از بیرون آمدن دندان عقل ایجاد می شوند. این کیست ها موجب از بین رفتن استخوان دندان و فرسودگی دندان مجاور می شود. که معمولا با کشیدن دندان عقل به طور کامل رفع خواهند شد.
- کیست های رویشی از انواع دیگر کیست های دندانی هستند که قبل از بیرون آمدن دندان های اصلی ایجاد می شوند. این کیست ها معمولا زمانی که دندان در حال عبور از استخوان فک و بافت لثه ای است، در کودکان بروز می کند. این کیست ها پس از رویش دندان به طور خود به خود از بین می روند.
- کیست های پری آپیکال از انواع کیست های دندانی و لثه هستند. آنها معمولا در اطراف ریشه دندان آسیب دیده تشکیل می شوند. دلیل ایجاد آن عفونت کردن دندان آسیب دیده است. اگر عفونت به طور تخصصی درمان نشود و بیمار فقط به مصرف آنتی بیوتیک بسنده کند. ممکن است بعد از مدتی کیست در انتهای ریشه دندان تشکیل شود. دندان های عفونی یا باید عصب کشی و درمان شوند و یا اینکه در صورت گستردگی عفونت دندان و از دست رفتن ریشه، دندان کشیده شود.
- کیست هایی که از نوع پری آپیکال هستند. و پس از کشیدن دندان به طور کامل از بین نمی روند، به عنوان کیست های باقیمانده شناخته می شوند.
- کیست های پریودنتال از خطرناک ترین نوع کیست های دندانی می باشند. زیرا این کیست ها معمولا بدون درد هستند. آنها با عکس برداری ( با پرتو ایکس) تشخیص داده می شوند. اما اگر به موقع درمان نشوند می توانند موجب از بین رفتن استخوان فک شوند. این کیست ها معمولا با استفاده از جراحی تخریب و درمان می شوند.
درمان کیست دندان چگونه است؟
اگر کیست کوچک باشد با عصب کشی دندان درمان می شود ولی کیست های بزرگ دندانی معمولا به کمک جراحی درمان می شوند. به این صورت که دکتر دندانپزشک ابتدا نمونه کوچکی از کیست را برای نمونه برداری جدا می کند. آن را به آزمایشگاه فرستاده تا نوع کیست دندان مشخص شود. سپس در یک جلسه، با ایجاد برش کوچکی کیست را به طور کامل خارج می کند. در برخی موارد به تشخیص دندانپزشک معالج نیازی به نمونه برداری قبل از جراحی نمی باشد.
تفاوت میان کیست دندان و آبسه دندان چیست؟
کیست دندان در واقع کیسه ای است که توسط سلول های غیر طبیعی مجزا محصور شده است و عفونی نیست. اما آبسه دندان پر از چرک و عفونت است که به معمولا بر اثر یک عفونت باکتریایی یا قارچی ایجاد می شود. تفاوت اصلی علائم این دو بیماری در این استکه : کیست دندان به آرامی رشد می کند و معمولاً دردناک نیست، مگر اینکه بزرگ شود. اما آبسه دندان ناگهانی بروز می کند و بسیار دردناک است